Herkkutattirisotto

Vaikeusaste:               ★ ★ ★
Annoskoko:                 Neljälle
Valmistusaika:             40 minuuttia

AINEKSET

  • 0,3 dl rypsiöljy
  • 30 g normaalisuolainen voi
  • 1 shalottisipuli
  • 40 g kylmäsavuporo (paistisiivu)
  • 10 g kaavi Porcini kuivattu herkkutatti + 3dl vettä liotukseen
  • 200 g arborio/carnaroli risottoriisiä 
  • 1 dl kuiva valkoviini
  • 5 dl kanaliemi
  • 3 dl tattien liotusliemi
  • 40 g raastettua parmesania
  • 0,3 dl hyvää oliiviöljyä
  • 30 g normaalisuolaista voita
  • Vastarouhittua mustapippuria sekä tarvittaessa sormisuolaa
 

OHJEET

  1. Hienonna shalotti sekä kylmäsavustettu poro kuutioiksi.
  2. Liota tatteja noin 10 minuuttia. Purista kuivaksi ja hienonna.
  3. Mittaa kanaliemi sekä tattien liotusvesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi.
  4. Lämmitä rypsiöljy laajapohjaisessa kattilassa ja lisää sinne shalottisipuli. Kuullota hetken ja lisää riisi, poro, voi sekä tatti joukkoon. Anna kuullotettua vielä hetki ja lisää sitten valkoviini.
  5. Kun riisi on imenyt lähes koko valkoviinin, niin ala lisäämään kuumaa lientä kauha kerrallaan. Sekoita kokoajan puukauhalla. Riisin kypsyminen vie noin 16-18min.
  6. Kun riisi tuntuu kypsältä sammuta liesi ja lisää joukkoon voi, parmesan juusto sekä oliiviöljy. Anna tekeytyä hetki ja tarkasta maku.
  7. Mausta ja tarjoile. Hyvän risoton tulisi olla melko löysää ja kosteaa.

Kanttarellipasta

Vaikeusaste:              ★
Annoskoko:                Neljälle
Valmistusaika:            30 minuuttia

AINEKSET

  • 200-250 g mustaa pastaa, spaghetti tai tagliatelle (musta pasta värjätään usein mustekkalan musteella, jos haluat vegaanisen tai gluteiinittoman vaihtoehdon voit käyttää mustapapupastaa)
  • 20 g Kaavi Porcini kuivattuja kanttarelleja
  • 6 dl. lämmintä vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kermaa
  • Suolaa ja pippuria maustamiseen
  • Ruohosipulia, koristeluun (vaihtoehtoinen)
  • Kermaa, koristeluun (vaihtoehtoinen)
 

OHJEET

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Laita sivuun.
  2. Sillä välin kun pasta kiehuu, liota sienet lämpimässä vedessä 10 minuutin ajan. Purista kuiviksi.
  3. Ota keskikokoinen paistinpannu ja kuumenna oliiviöljy noin minuutin keskilämmöllä ja lisää sienet panulle ruskistaen niitä kunnes ne ovat pehmeät ja kypsät. Lisää ruokalusikallinen kermaa ja ripaus suolaa sekä pippuria. Sekoita ja sammuta liesi.
  4. Jaa pasta lautasille. Asettele kermaiset kantarellit päälle ja koristele esimerkiksi ruohosipulilla ja lorauksella kermaa.

 

Resepti: mydearkitcheninhelsinki.com


Suppilovahveropiirakka

Vaikeusaste:              ★★
Annoskoko:                Neljälle
Valmistusaika:            50 minuuttia
Paistoaika:                  30 minuuttia

 

AINEKSET

Taikinan ainekset:

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 200 g voita, kuutioina jääkaapin kylmänä
  • 3-4 rkl erittäin kylmää vettä
  • (vaihtoehtoisesti käytä valmis piirakkataikinaa 500 g)

Täyttteen ainekset:

  • 15 g Kaavi Porcini kuivattuja suppilovahveroita
  • 4 dl lämmintä vettä
  • 1 rkl oliivi öljyä
  • 1 keskikokoinen sipuli, silputtu
  • 240 g vedessä säilöttyjä artisokan sydämiä, leikattu 2-4 palaan
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1 tl tuoretta tinjamia
  • Hyppysellinen suolaa
  • Hyppysellinen pippuria
  • 1 kananmunan keltuainen piirakan voiteluun

Koristeluun:

  • Reilu lusikallinen crème fraîchia
  • Tuoretta timjamia
     

OHJEET

Piirakkapohjan ohjeet

  1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää voi kuutiot ja sekoita tehosekoittimella tai nypi tasaiseksi murumaiseksi.

  2. Lisää hitaasti kylmä vesi ruokalusikallinen kerrallaan. Jokaisen lusikallisen jälkeen sekoita tehokkaasti. Jatka näin 3 tai 4 ruokalusikallista.

  3. Siirrä taikina jauhoiselle alustalle ja vaivaa muutaman kerran jotta saat taikinan kasaan. Muotoile taikinasta noin 20 cm pyöreä levy ja peitä elmukelmulla. Laita taikina jääkaappiin 30 minuutiksi tekeytymään. Tällä välin voit valmistella täytön.

  4. Jos käytät vaihtoehtoisesti valmis taikinaa muista kaulita taikina valmiiksi ja pitää sitä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteen.
 

ohjeet jatkuu...

Täytteen ohjeet:

  1. Liota suppilovahverot lämpimässä vedessä 10 minuutin ajan. Purista kuiviksi ja aseta sivuun.
  2. Paista sieniä keskilämmöllä laakeassa pannussa oliiviöljyn kera minuutin ajan. Lisää silpottu sipuli, kuullota noin 2 minuutin ajan.
  3. Lisää artisokansydämet ja murskattu valkosipulin kynsi ja freesaa panulla pari minuuttia. Mausta suolalla ja pikkurilla ja ota liedeltä sivuun.

Piirakan ohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
     
  2. Ota taikina jääkaapista ja aseta hyvin jauhoitetulle pinnalle. Kaulitse 35 cm kokoiseksi pyörehköksi pohjaksi.
     
  3. Levitä artisokka-sipuli -täyte tasaisesti pohjan päälle, jätä noin 2 cm reunus.
     
  4. Aseta sienet tasaisesti päälle. Voit myös ensin sekoittaa sienet ja artisokka-sipuli -täytteen keskenään ja levittäää kerralla pohjan päälle.
     
  5. Taita piirakan reunus täytteen päälle. Sivele taikinan reunat munankeltuaisella. Peitä vain täytteen osa piirakasta aluminifoliolla jättäen taikinan reunan paljaaksi.
     
  6. Laitapiirakka uuniin noin 30 minuutiksi keskikerrokseen. Anna paistua kunnes taikina ruskistuu. Jätä piirakka jäähtymään nnoin 10 minuutiksi ennen tarjoilua. Bake for about 30 minutes in medium rack, until dough becomes golden brown. When baked, take out of the oven and let it cool for about 10 minutes before serving.
     
  7. Tarjoile esimerkiksi crème fraîchen ja timjamin kera.

 

 

 

 

Resepti: mydearkitcheninhelsinki.com


Sienimunakas

Vaikeusaste:              ★
Annoskoko:                Kahdelle
Valmistusaika:            30 minuuttia

AINEKSET

  • 2 keskikokoista perunaa
  • 5 dl rypsiöljyä paistamiseen
  • 10 gr Kaavi Porcinin kanttarelleja (myös mustatorvisieni tai suppilovahvero sopii)
  • 3 dl lämmintä vettä
  • 2 tl oliivi oljyä
  • 2-4 kananmunaa (1-2 per henkilö)
  • Hyppysellinen suolaa
  • Hyppysellinen pippuria
  • Ruohosipulia koristeeksi
  • Tuorepuristettu apelsiini-porkkana-omena-inkivääri-mehu seuraksi
 

OHJEET

  1. Liota sienet 3 dl:ssa vettä 10 min. Purista kuiviksi.
  2. Kuori ja kuutio perunat. Ruskista öljyssä. Valuta liika rasva talouspaperin päällä. Aseta sivuun.
  3. Paista liotetut sienet öljyssä keskilämöllä. Aseta sivuun.
  4. Lisää perunat pannulle. (Älä pese pannua.) Lämmitä 2 minuuttia.
  5. Riko munat pannulle. Sekoita hieman tai jätä sellaisenaan kypsymään.
  6. Kun kananmunat ovat mielestäsi sopivan kypsät sammuta liesi. Lisää sienet, suola ja pikkuri sekä viimeistele koristelemalla ruohosipulilla.

 

Resepti: mydearkitcheninhelsinki.com